Correcties & aanpassingen

Om opmerkingen toe te kunnen voegen aan een PDF heb je Adobe Reader nodig (hier te downloaden). Aangezien je enkel opmerkingen toevoegt, en niet direct in de PDF aanpassingen doet heb je aan de gratis versie voldoende. Let er op dat je enkel onderstaande functies gebruikt, en geen opmerkingen of aanpassingen op een andere manier verstuurt, want die kunnen niet verwerkt worden. Daarnaast moet je goed rekening houden met spaties en leestekens wanneer je delen van de text selecteert.

Auteurscorrecties
Onder auteurscorrecties wordt verstaan: alle aanpassingen die je van tevoren in je manuscript had kunnen maken. Denk hierbij aan spelfouten en wijzigingen in je tekst. Voor auteurscorrecties geldt dat je het eerste uur cadeau cadeau krijgt, daarna zijn de kosten €70 per uur exclusief btw. Zorg er dus voor dat je de tekst goed controleert alvorens op te sturen. Naast het feit dat je geen extra kosten wil maken, is het ook veel sneller en makkelijker om iets in je eigen bestand te wijzigen dan wanneer je dezelfde aanpassingen moet doorgeven via een opmerking in de PDF.

Om te beginnen:

Open de PDF in Adobe Reader en klik op Opmerking in de rechter balk. Hieronder worden de stappen per functie beschreven.

Tekst verwijderen

1. Klik op de knop "Tekstdoorhaling"

2. Selecteer de tekst. Let ook op spaties en leestekens. In dit voorbeeld is de spatie voor het woord ook geselecteerd zodat er geen dubbele spatie overblijft.

3. Een opmerking plaatsen is niet nodig.

Tekst vervangen

1. Klik op de knop "Voeg notitie toe bij tekstvervanging"

2. Selecteer de tekst. Let ook op spaties en leestekens. In dit voorbeeld zijn de spaties voor en na het woord juist niet geselecteerd omdat alleen het woord vervangen wordt.

3. In het opmerkingenveld vul je de nieuwe tekst in en klik je op "Verzenden".

Tekst invoegen

1. Klik op de knop "Tekst invoegen bij cursor"

2. Geef met je muis aan waar de nieuwe tekst ingevoegd moet worden.

3. In het opmerkingenveld vul je de nieuwe tekst in. Nu is het juist van belang dat je bij het toevoegen van de nieuwe tekst let op spaties en leestekens. In dit voorbeeld zou er een spatie na het woord bij moeten komen. Klik op "Verzenden".

Tekst markeren

Deze functie gebruik je alleen wanneer bovenstaande opties niet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je aan wil geven dat een stukje tekst schuingedrukt moet zijn.

1. Klik op de knop "Tekst markeren"

2. Selecteer de tekst of het deel waar je opmerking over gaat.

3. Vul je opmerking in en klik op "Verzenden"

Notitie toevoegen

Soms gaat je opmerking niet over tekst, bijvoorbeeld wanneer je opmerkingen hebt over de omslag of een figuur in het binnenwerk. In dat geval kun je een notitie plaatsen

1. Klik op de knop "Notitie toevoegen"

2. Klik op de gewenste locatie om een notitie toe te voegen.

3. Vul je opmerking in en klik op "Verzenden"